İçeriğe geç

Zemin Çivisi

Zemin çivisi, derin kazılarda, şevlerde stabiliteyi sağlamak için yapılan iksa sistemidir. Pasif ankraj da denilmektedir. Zemin düzlemine paralel, yataya yakın bir açıyla rock kaya delici makinası ile delgi işlemi yapılır. Açılan delgi içine projede belirtilen çaplarda inşaat demiri ve enjeksiyon karışımı yerleştirilerek imalat tamamlanır.

Zemin çivileri katı killerde, ayrışmış kaya formlarında ve kayalarda kullanılır. Yapımı kolay ve hızlıdır. Kısacası bu uygulama kendini tutabilen zeminlerde ve kayalarda uygulanmaktadır.

Enjeksiyon

Enjeksiyon İşlemi / Manisa Gördes Barajı Şantiyesi
Bulon-Enjeksiyon İşlemi / İzmir MTK Şantiyesi

Enjeksiyon, sızıntıları güvenli bir şekilde kapatmak, hasar görmüş yapıları onarmak ve tekrar uzun süre için su geçirmez hale getirmek amacıyla çimento bazlı, poliüretan bazlı, epoksi bazlı veya akrilat bazlı malzemelerin hasar görmüş veya çatlamış yapılara pompalanması işlemidir.

Çelik Hasır

Çelik Hasır Uygulaması / İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi Şantiyesi

Daha çok püskürtme beton donatısı olarak kullanılır. Hasır çelik yerleştirilmesinde dikkat edilmesi gereken nokta hasırın kayanın yüzeyine olabildiğince yaklaşmasının sağlanmasıdır.Çelik hasır, diğer normal inşaat demirlerine göre daha avantajlı olduğu için tercih edilmektedir ve imalatında S220 çeliğinin soğuk çekme yöntemiyle çekilerek nervürlenmesi söz konusudur.

  • Çelik hasırın emniyet gerilmesi normal inşaat demirinden 2 kat fazladır ve bu taşınabilen ağırlıkta % 40 oranında bir tasarruf sağlanmaktadır. Yani 1 cm2 başına düşen ağırlık çelik hasırda daha fazla olacağından bu donatı tipinde malzemeden tasarruf sağlanmış olur.
  • Plakalar şeklinde oluşu, taşınmasını, tahkimat yapılacak bölgeye yerleştirilmesinde avantaj sağlar. Püskürtme betonun kaya yüzeyine uygulanmasını kolaylaştırır.
  • Ayrıca çelik hasır donatılar beton içinde homojen bir dağılım göstermekte böylece çekme kuvvetlerinin düzgün bir şekilde alınması sağlanmaktadır. Çubukları nervürlü ve birbirine kaynaklı oluşu aderansı artırmakta, beton içerisindeki çubukların kayması önlenmekte yapıda olabilecek çatlaklar, korozyon ve sızıntılar giderilmektedir.
  • Çelik hasır donatının kullanılması püskürtme betonun statik özelliklerini artırır, uygulanmasını kolaylaştırır ve püskürtme betonda geri sıçramayı azaltır ve püskürtme betonun yenilmesi durumunda parçalanıp dökülmesini engeller.

Püskürtme Beton (Shotcrete)

Püskürtme beton, yüksek hava basıncıyla yüzeylere püskürtülen, kendi kendine sıkışma özelliği bulunan bir beton uygulama tekniğidir. Bu teknikte betonun mukavemet kazanması için erken priz alabilme özelliği aranır. O yüzden süreci hızlandırmak için priz hızlandırıcılar kullanılmaktadır.

Püskürtme beton uygulaması ;

  • Yapı güçlendirme projelerinde,
  • Bina duvar ve kolonlarına,
  • Temel kazısı sırasında kayma tehlikesi olan yan yüzeylere,
  • Havuz yapımında,
  • Yol veya otoban kenarlarındaki şevlere,
  • Tünel yada metro inşaatlarında tavan ve duvarlara,
  • Enerji üretim, çimento ve demir çelik tesislerinde refrakter beton uygulamalarında,
  • Dekoratif amaçlı olarak yapay kaya yapımında,
  • Suyun aşındırıcı etkisinden korumak amacıyla dere yataklarında kullanılmaktadır.
Kuru Sistem Püskürtme Beton (Aliva ile) / İzmir MTK Şantiyesi
Islak Sistem Püskürtme Beton (Robot ile) / Balıkesir Gömeç Şantiyesi